Kaikki tietävät Tapio Rautavaaran, jonka muistomerkki, Kulkurin uni, sijaitsee Helsingin Oulunkylässä. Mies oli keihäänheiton olympiavoittaja (Lontoo, 1948), jousiampuja (maailmanmestaruus joukkuekilpailussa 1958) ja elokuvanäyttelijä. Parhaiten ehkä muistamme hänet silti laulajana. ”Reppu ja reissumies”, ”Päivänsäde ja menninkäinen”, ”Sininen uni” sekä itselleni läheisin, ”Juokse sinä humma” tulevat ensimmäisinä mieleen.
(Nelikulmaiset amulettikotelot Egyptistä.)
Tämän monipuolisen lahjakkuuden rinnalle polkupyöräilee ja liftaa toinen Rautavaara, psykologian maisteri Helinä Rautavaara (1928 – 1998), joka oli toimittaja, maailmanmatkaaja, seikkailija, keräilijä ja kulttuurien tutkija. Hän teki myös televisio- ja radio-ohjelmia, kuului noin kahteenkymmeneen suomalaiseen ystävyysseuraan ja piti luentoja, näyttelyitä sekä kotimuseota.
(Baye Fall -veljeskunnan tunnusmerkkejä: kangastilkuista kootut vaatteet, kaula-amuletit, vyöllä roikkuva nuija sekä keruumalja.)
Espoon monikulttuurisessa keskuksessa, kauppakeskus Entressen toisessa kerroksessa, sijaitsee Helinä Rautavaaran museo, jossa on esillä mm. rituaali-, käyttö- ja taide-esineitä Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Rautavaaralle nämä esineet olivat aina osa jotain suurempaa, kuten kulttuuria tai rituaaleja. Jokaiseen esineeseen liittyi oma tarinansa.
(Nkisi voi olla ihmisenmuotoinen, suurisilmäinen ja kättään koholla pitävä puuveistos, jonka vatsassa olevassa pihkakotelossa säilytetään voimaa tuovia esineitä.)
Mikä rohkeus! Mikä poikkeuksellinen elämä! Etenkään tuohon aikaan, naisen ei ollut tavallista, eikä suotavaakaan, elää elämäänsä noin vapaasti ja yhteiskunnan odotuksista piittaamatta. Monille paheksunta painoi silloin ja painaa yhä liikaa.
(Nigerian ibojen hautajaisissa erilaiset morsianhahmot johdattavat vainajan tuonpuoleiseen.)
Yliopistossa luettiin kyllä paljonkin mm. antropologi Bronisław Malinowskista (1884 – 1942), joka Rautavaaran tavoin käytti osallistuvaa havainnointia, mutta Helinä Rautavaara on tähän päivään asti pysytellyt taka-alalla. Olen todella iloinen, että tänään löysin hänet!
”Mulla oli aina tarve mennä sisälle joukkoon ja mukaan, se on minusta aivan luonnollista. Siitä syystä olen erilainen kuin muut tutkijat, että en mä tutki, mä elän siellä mukana.” (Helinä Rautavaara)
Rautavaara tapasi matkoillaan mm. Etiopian silloisen johtajan Haile Selassien, Ugandan yksinvaltiaan Idi Aminin ja kolumbialaisen sissijohtaja Chispasin. Rautavaara initioitiin rastafari-liikkeen uskontoon ja hän osallistui mm. Bob Marleyn hautajaisiin.
Yllättävissä paikoissa tapahtuu joskus yllättäviä asioita. Kun tilaisuus tulee, kannattaa astua sisään. Minusta tuntui tänään tavallistakin epätodellisemmalta, kun katselin museossa esineistöä. Kaikki on niin kiinnostavaa. Kaikki on niin täynnä kaikkea. Haluaisin kuulla tarinoita, jotka ovat täysin toisenlaisia kuin omani, mutta kuitenkin yllättävän samoja.
(Oikealla Lajomi-veistos eli ”rokko-jumala”.)