You are currently viewing Sitku, Mutku ja Rutku

Sitku, Mutku ja Rutku

Kolmikosta tunnetuin on tietysti Sitku. Hänestä on kirjoitettu paljon. Sitku venyy loputtomiin. Se on kuin hintalappu väärässä kohdassa. Sellainen, joka poistuessaan jättää jälkeensä mustan liimapinnan, johon kaikki karvat tarttuvat. Sitku elää vain tulevaisuudessa. Pitkittää ja pihtaa iloja niin kauan, että kaikki kuivuu rypyille, märäntyy ja liimautuu yhteen. Sitkun palkinto on kaukana ja epämääräinen. Sitku vaatii mahdottomia, mutta ennen kaikkea turhia. Miksi kylään mennessä pitäisi olla laihimmillaan? Milloin muka on aika, jolloin kaikki asiat ovat mallillaan? Eihän sellaista aikaa ole olemassakaan.

Naamiaisasu. Naamari. Isot hampaat. Kuminen naamari. Peiterooli. Salaisuus.

Sitku on lahjakas metodinäyttelijä, joka on opiskellut maailman parhaissa ahjoissa. Olet hänelle pelkkää yleisöä, vaikka hän liioitteleekin välillänne vallitsevaa erityissuhdetta. Sitku väittää, ettet ole mitään ilman häntä, vaikka todellisuudessa hän itse pelkää sekä pimeää että yksinäisyyttä, sillä hänellä ei ole omaa peilikuvaa.

Mutkua kiinnostaa eniten, mitä muut sanovat. Mutkulla on suuret viattoman oloiset sinisilmät, joita se osaa pyöritellä kaikkiin väli-ilmansuuntiin. Mutku tietää maagisesti aina etukäteen, ettet tule kuitenkaan onnistumaan. Et vain osaa, et voi, etkä ainakaan saa. Mutku on amputoija niin kuin Sitkukin. Ei se lääkäri ole, vaan sellainen puoskari, jolla ei ole muuta lupaa kuin se, jonka sille annat.

Lintu. Keltainen lintu. Kanarialintu. Kaunisääninen ja helppohoitoinen lintu. Koristelintu.

Mutkulla on pitkiä selityksiä. Se panostaa niihin ihan tosissaan, eikä koskaan kutsu niitä tekosyiksi tai edes peloksi. Mutku pitää huokailemisesta. Oh hoh on ihan sen lempi-ilmaisuja, sillä kaikki on kovin raskasta. Kaikki ihan yhtenä rompekasana on raskasta, ilman sen kummemmin erittelemättä. Mutkulla ei ole koskaan tarpeeksi aikaa tai rahaa, eikä koskaan sitä oikeaa hetkeä.

Rutku on kolmikon tuntemattomin jäsen. Rutku on aina ihan vanhaa, huonoa ja väärää. Jotain hävettävää kuitenkin. Pelkkää paskaa. Salaisuus, jota piilottelet, mutta joka haisee kuitenkin. Rutku on painava tietoisuus, joka aktivoituu aina, kun näet toisilla jotain hienoa: tavaraa, saavutuksia, ulkonäköä, suosiota, onnea.

Rutku tietää, että toisilla menee aina paremmin. Niillä on rikkaat vanhemmat, perittyä omaisuutta, onnea kaikissa arvonnoissa, korkeassa asemassa olevia ystäviä sekä kumppani, joka silittää iltaisin uneen.

Kaikki riippuu siitä, miten päätät kehystää elämäsi ja itsesi. Minkä jätät ulkopuolelle? Ja minkä haluat esitellä?

Rutku rakastaa aurinkolaseja. Sillä on niitä kaikissa väreissä, ja kaikki ne vääristävät todellisuutta johonkin suuntaan. Käyt kylässä, jossa kaikki on niin upeaa, ettet voi kuin halveksia ja vihata omaa elämääsi. Käyt kahvilla, ja ystäväsi elämä on niin värikästä, ettet voi kuin inhota häntä ja ruoskia itseäsi 180-senttisellä keinonahkaisella ruoskalla, joka todellisuudessa on pelkkä pilailupuodista hankittu rekvisiitta.

Rutku uskottelee kaiken olevan yksikerroksista ja ilmeistä. Se ei anna sinun laskeutua niihin tuhansiin kerroksiin, joita maailmankaikkeus on täynnä. Suoraan sanottuna, Rutku on tyhmä ja tietämätön, eikä se millään sallisi sinunkaan viisastuvan. Rutkulla on vastaus kaikkeen, etkä muista enää, että juuri sellaisia piti varoa.

Lintu on saanut saaliin. Puulinnnulla on hauskan silmät.

*******

Eilen luomani, alkukirjaimille alistetun, ruokalistan tiistaiannos on tässä. Tikka masala. Kermaista kastiketta, paljon tuoretta luomuinkivääriä raastettuna, juustokuminaa ja tietysti palvomaani korianteria.

Tikka masala. Intialainen, kermainen ruoka, jossa paljon tuoretta korianteria ja inkivääriä.

*******

Ihan yhtä hyvin tänään voi olla onnellinen!

Ystävyydellä,

Nina

Pienet keramiikkapossut ovat pariskunta.

Vastaa